Khasiat Kacang Bendi
Khasiat Kacang Bendi
Buah
Bendi didapati kaya dengan 90% air, 7% karbohidrat, 2% protein dan 1%
serat, garam galian dan vitamin, terutamanya vitamin B. Bendi paling
kaya dengan kandungan kalsium.
Buah
bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya
memori otak dan kecergasan. Dalam bidang perubatan traditional, biji,
akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan
pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan
masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis.
Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan
bisul. Air rebusan yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan
rawatan sakit kerongkong.Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat
untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
Biji
bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi
mendapatkan minyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses
goreng untuk dijadikan bahan minuman sebagai kopi. Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tua boleh diproses sebagai bahan kraftangan yang cantik.
Soalan
1. Apakah kegunaan air rebusan bendi?
______________________________
2. Nyatakan 2 kegunaan lendir bendi.
______________________________
8 comments:
Jawapan
1.Air rebusan bendi boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.
Jawapan
2.Lendir bendi boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
Balasan jawapan LEE YING YING
Syabas, jawapan kamu betul!
Balas jawapan NG CHAI SHENG
Tahniah, jawapan kamu betul!
Jawapan bagi soalan 1:
Air rebusan bendi boleh digunakan untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul.
Balasan jawapan NG DEVLIN
Syabas, jawapan kamu betul!
Sebagai bahan pembelajaran yang berguna untuk anak
Ilmu pengetahuan yang dapat berkongsi bersama
Post a Comment