Khasiat Ubi Keledek
Khasiat Ubi Keledek
Tentu ramai yang biasa makan ubi keledek, tak kiralah dibuat kuih mahupun dimakan secara rebus. Seperti mana yang anda tahu, ubi keledek boleh didapati dalam pelbagai warna seperti kuning, oren dan ungu dengan kulit berbeza. Ubi keledek sememangnya digunakan meluas dalam industri pembuatan kuih tradisional.
Khasiat ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea batatas tergolong dalam keluarga Convolvulaceae. Ia bukan saja kaya dengan vitamin B, C dan E, tetapi mengandungi banyak zat mineral, beta kerotin, protein serta kanji. Khasiat ubi keledek kini telah diketengahkan secara meluas dalam bidang penyelidikan dan mampu menghasilkan inovasi baru dalam industri makanan serta minuman.
Pada tahu lepas, Universiti Islam Sains Malaysia (Usim) muncul dengan inovasi baru menerusi penghasilan produk minuman kesihatan berasaskan ubi keledek dan bunga roselle. Menggunakan ubi keledek ungu yang mempunyai kandungan anthocyanin tinggi, khasiat minuman itu ditingkatkan dengan campuran roselle yang kaya khasiat herba, enzim, bahan antioksidan dan pelbagai vitamin iaitu C, D, B1, B2 serta B2 Kompleks di samping zat mineral. Dikatakan hasil gabungan tanaman itu berjaya menghasilkan minuman kesihatan berkhasiat dengan kandungan anthocyanin tinggi berbanding buah-buahan lain.
Kandungan anthocyanin dalam minuman ini jauh lebih
tinggi iaitu 122.42mg bagi setiap 100 ml, berbanding sekitar 38 hingga
92 mg dalam buah-buahan seperti strawberi, rasberi, cranberi dan
blackcurrant. Kajian turut membuktikan kandungan anthocyanin dalam ubi keledek dan
roselle mempunyai kelebihan termasuk melindungi kerosakan DNA, membantu
mengurangkan perkembangan sel kanser, menstabilkan penyakit kencing
manis serta meningkatkan daya ingatan.
Soalan
1. Apakah warna ubi keledek yang boleh didapati?
_____________________________________
2. Nyatakan khasiat yang terkandung di dalam ubi keledek?
_____________________________________
Tentu ramai yang biasa makan ubi keledek, tak kiralah dibuat kuih mahupun dimakan secara rebus. Seperti mana yang anda tahu, ubi keledek boleh didapati dalam pelbagai warna seperti kuning, oren dan ungu dengan kulit berbeza. Ubi keledek sememangnya digunakan meluas dalam industri pembuatan kuih tradisional.
Khasiat ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea batatas tergolong dalam keluarga Convolvulaceae. Ia bukan saja kaya dengan vitamin B, C dan E, tetapi mengandungi banyak zat mineral, beta kerotin, protein serta kanji. Khasiat ubi keledek kini telah diketengahkan secara meluas dalam bidang penyelidikan dan mampu menghasilkan inovasi baru dalam industri makanan serta minuman.
Pada tahu lepas, Universiti Islam Sains Malaysia (Usim) muncul dengan inovasi baru menerusi penghasilan produk minuman kesihatan berasaskan ubi keledek dan bunga roselle. Menggunakan ubi keledek ungu yang mempunyai kandungan anthocyanin tinggi, khasiat minuman itu ditingkatkan dengan campuran roselle yang kaya khasiat herba, enzim, bahan antioksidan dan pelbagai vitamin iaitu C, D, B1, B2 serta B2 Kompleks di samping zat mineral. Dikatakan hasil gabungan tanaman itu berjaya menghasilkan minuman kesihatan berkhasiat dengan kandungan anthocyanin tinggi berbanding buah-buahan lain.
Soalan
1. Apakah warna ubi keledek yang boleh didapati?
_____________________________________
2. Nyatakan khasiat yang terkandung di dalam ubi keledek?
_____________________________________
7 comments:
Jawapan
1.Warna ubi keledek yang boleh didapati ialah warna kuning, oren dan ungu.
Jawapan
2.Khasiat yang terkandung di dalam ubi keledek ialah Vitamin B, C dan E, banyak zat mineral, beta kerotin, protein serta kanji.
Balas jawapan LEE YING YING
Syabas, jawapan kamu betul!
Balas jawapan NG CHAI SHENG
Tahniah, jawapan kamu betul!
Sebagai bahan pembelajaran yang baik untuk anak saya.
Ilmu pengetahuan yang bermanfaat.
Bahan pembelajaran yang dapat menambahkan ilmu pengetahuan murid-murid.
Post a Comment