BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Tuesday, December 04, 2012

Khasiat Kacang Panjang

Khasiat Kacang panjang 

 


 

 

 

 

 

Kacang panjang memenuhi nutrisi harian dalam bentuk beta karotin, klorofil, protein, riboflavin, serat, zat besi, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, folat, tembaga, magnesium, mangan, potasium, zink, dan selenium..

Bukan hanya manfaat dari pelbagai nutrisi baik, kacang panjang juga bebas dari kandungan lemak jahat dan juga kolesterol.. selain itu kacang
panjang juga rendah lemak dan juga sodium. 


Dengan segala nutrisi yang terdapat di dalamnya, kacang panjang juga didapati dapat membantu mengurangi risiko strok, serangan jantung, darah tinggi, mencegah sembelit dan meningkatkan kesihatan seluruh organ badan. Kacang panjang juga dapat mencegah cirit birit dan menjaga kehalusan kulit dari dalam.

Kandungan antioksidan dan antibakteria yang terdapat di dalam kacang panjang juga dapat menurunkan risiko kanser payudara dan leukemia. Manfaat lain kacang panjang ialah ia akan membantu menghasilkan sel darah merah yang sihat, menghindari sakit punggung serta anemia.

Khasiat Kacang Panjang:-

1. Kacang panjang amat berkhasiat untuk merawat reumatik, arthritis dan gangguan saluran kencing. Ia juga berkhasiat untuk menjaga kulit dari gangguan jerawat, membantu pemulihan luka bakar, gangguan ginjal dan gatal-gatal.
2. Kacang panjang juga berguna untuk mengendalikan kadar gula darah, mengatasi hipertensi, memperkecil risiko strok dn serangan jantung, meningkatkan fungsi organ pencernaan, dan mengatasi sembelit.

3. Kacang panjang yang memiliki sifat antikanser dapat membantu mencegah kanser payudara dan kanser darah.

 Soalan

1.   Nyatakan kebaikan kacang panjang.

____________________________________

9 comments:

NG DEVLIN said...
Tuesday, December 04, 2012

Jawapan bagi soalan 1
Makan kacang panjang dapat membantu mencegah kanser payudara dan kanser darah.

LEE YING YING said...
Tuesday, December 04, 2012

Jawapan
1.Kacang panjang dapat merawat reumatik, arthritis dan gangguan saluran kencing.

NG CHAI SHENG said...
Tuesday, December 04, 2012

Jawapan
1.Kacang panjang berguna untuk mengendalikan kadar gula darah, mengatasi hipertensi, memperkecilkan risiko strok, serangan jantung, meningkatkan fungsi organ pencernaan dan mengatasi sembelit.

Soh Sew Beng
Tuesday, December 04, 2012

Balas jawapan NG DEVLIN

Tahniah, jawapan kamu betul!

Soh Sew Beng
Tuesday, December 04, 2012

Balas jawapan LEE YING YING
Syabas, jawapan kamu betul!

Soh Sew Beng
Tuesday, December 04, 2012

Balas jawapan NG CHAI SHENG

Tahniah, jawapan kamu betul!

WONG LEE LEE said...
Tuesday, December 04, 2012

Dapat menambahkan ilmu pengetahuan anak saya.

ONG LEE KEAW said...
Tuesday, December 04, 2012

Bahan pembelajaran yang baik.

chai weilan
Wednesday, December 05, 2012

Blog yang cantik dengan maklumat yang bernas.
keep it up..^^

Post a Comment