BAHASA MALAYSIA TAHUN 1

Thursday, December 06, 2012

Khasiat Kentang

 

Selain mengandungi karbohidrat, kentang juga kaya dengan Vitamin C dan selain ia boleh mengurangkan atau mencegah Hipertension. Hanya dengan memakan 200 gram kentang, keperluan  vitamin C sehari telah anda penuhi. Kentang memiliki kadar air yang cukup tinggi, iaitu sekitar 80%. Itulah yang menyebabkan kentang segar cepat rosak, sehingga ianya perlu disimpan dengan baik. Kentang boleh dihidangkan dengan berbagai cara, digoreng, direbus, dipanggang, disajikan bersama daging serta sayuran, atau sebagai campuran kuih-muih. Mempelbagaikan kentang menjadi kerepek, tepung dan lain-lain lagi adalah untuk memanjang daya guna kentang tersebut.

Di beberapa negara, tanaman yang mempunyai 200 spesies ini meniadi makanan pokok. Dengan bentuk yang sederhana, kentang memiliki manfaat yang banyak, hal ini dimungkinkan berkat kandungan yang ada di dalamnya. Misalnya kalsium yang tinggi yang terdapat didalam kentang bermanfaat untuk memelihara kesihatan tulang dan gigi.

Kandungan air per 100 gram kentang ialah 82 gram, dengan nilai protein sebanyak 2 gram, kälori sebanyak 70kkal dan karbohidrat sebanyak 19 gram. Selain kandungan-kandungan tersebut, kentang juga memiliki kandungan lain seperti zat besi dan riboflavin yang penting bagi tubuh.

Demikian pula dengan vitamin yang ada pada kentang. Sebut saja vitamin C yang mengandung antioksidan yang baik untuk mengusir radikal bebas dalam tubuh. Untuk memperolehi vitamin C dengan maksima pilihlah kentang yang baik keadaannya, antaranya memilih yang tidak bertunas, kulitnya tidak berkedut, tidak ada bercak kehijauan, dan tidak ada lubang pada permukaannya.

Namun, disamping beberapa manfaat tadi, kentang juga mengandung solanium, yang masuk ke dalam tubuh akan menyebabkan mual, sakit perut, muntah serta sakit kepala. Jadi adalah disarankan supaya membasuh kentang sebelum dimasak supaya kamdungan solanium yang terdapat didalamnya dapat dikurangkan ataupun dihilangkan.

Mengamalkan memakan kentang samada secara direbus, dibakar (Tanpa minyak) dengan kerap dalam masa sekurang-kurang sebulan akan mengurangkan berat badan serta mengurangan tekanan darah tinggi.

Soalan

1. Apakah Vitamin yang terkandung di dalam kentang?
__________________________________________

7 comments:

PeiTing Ng
Thursday, December 06, 2012

nice blog!thank for sharing!

WONG WEI LING said...
Saturday, December 08, 2012

Jawapan
1.Vitamin C

Soh Sew Beng
Saturday, December 08, 2012

Balas WONG WEI LING

Syabas, jawapan kamu betul!

feifong80
Saturday, December 08, 2012

Nice blog..

Jawapan: vitamin C

Soh Sew Beng
Sunday, December 09, 2012

Jawapan cikgu betul, terima kasih.

KONG PEI LING said...
Tuesday, December 11, 2012

Maklumat yang berguna untuk anak saya.

HUANG SUH JEN said...
Friday, December 14, 2012

Maklumat yang bermanfaat untuk pelajar

Post a Comment